feng_shui_stolarijaZa feng shui većina vas je čula, no vjerojatno postoje oni koji ne znaju o čemu je zapravo riječ. Feng shui je drevna kineska vještina uređenja prostora i življenja. Njezina se filozofija temelji na vjerovanju da nam pozitivna životna energija chi (ili qi) donosi sreću i blagostanje. Da bismo živjeli u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, potrebno je tu energiju privući i zadržati u našim domovima, pri čemu nam pomaže upravo feng shui.

Sam izraz doslovno preveden znači “vjetar voda” zato što se vjeruje da chi na vjetru leti i raspršuje se, ali će se zadržati kad naiđe na vodu.
Ovo je umijeće staro više od 6000 godina i isprva je služilo za uređenje grobnica kako bi se potomcima preminulog osigurala sreća, da bi se kasnije počelo koristiti i za uređenje domova, odnosno za poboljšanje kvalitete života.

Prozori na pravom mjestu – pozitivna energija

S obzirom na to da feng shui obraća pozornost i na najmanje detalje pri uređenju doma (kao što su slike, cvijeće, rasvjeta i slično), onda ne čudi što postoji niz feng shui pravila koja se odnose na postavljanje prozora. Drugim riječima, hoće li chi stanovati i u vašem domu, uvelike ovisi o strani svijeta na kojoj su prozori, zatim o njihovoj veličini, obliku i boji, kao i o načinu otvaranja i zavjesama.

Kad birate stranu svijeta, za svoje prozore uvijek odaberite istok. Naime, sunčeva energija najkorisnija je ujutro i upravo se tada kuća puni najčišćom energijom. Kako dan odmiče, tako rastu i sunčevo zračenje i energija te se od njega treba skloniti. Iz tog razloga nije poželjno imati prozore na južnoj ili zapadnoj strani.
Također, izbjegavajte prozore u zadnjem dijelu kuće jer to slabi njezinu pozitivnu energiju.

Nadalje, feng shui preporučuje prozore izuzetne kvalitete koji su u svakom trenutku u mogućnosti zadržati chi (i ne propuštati negativnu energiju) čuvajući tako obitelj i dom. Prozori ne bi smjeli biti ni preveliki ni premali, a idealan omjer u prostoriji bio bi tri prozora na jedna vrata. Preveliki prozori dekocentriraju i umaraju zbog velike povezanosti s eksterijerom, a isto tako ukazuju na to da će djeca zanemarivati roditelje pod stare dane.

Ako su u blizini vašeg doma objekti koji ugrožavaju chi u vašem domu (dalekovodi, groblje, bolnica, policijska stanica i sl.), iznad prozora postavite mala ogledala (pa-kua) , ovisno o pravcu iz kojeg dolazi ta negativna energija.

Za više svjetla u kući, bilo bi dobro da po danu zavjese budu potpuno razmaknute, međutim, noći navucite zastore jer je loš znak kad prozori gledaju u noć. Nikad ne spavajte pokraj prozora bez zavjesa.
Ako imate potrebu dodatno se zaštititi postavljanjem rešetaka na prozore, neka njihova boja bude usklađena s okvirima prozora. Ipak su u tom slučaju najbolja opcija prozori od neprobojnog stakla. Kakva god zaštita bila, važno je da ne odudara od prozora.

Da su feng shui rješenja ponekad neobična, pokazuje situacija u kojoj nismo u mogućnosti adekvatno postaviti prozor. Postavljanjem “lažnih” prozora ili vrata, dakle onih koja se ne mogu ni otvoriti, možemo otkloniti niz životnih problema. Također, ako je vaš životni prostor slabije osvijetljen, odnosno bez dovoljno sunčeve svjetlosti, problem možete riješiti ogledalima koja ionako zauzimaju važno mjesto među feng shui principima.

Oči kuće i života

Za prozore mnogi kažu da su oči kuće, a feng shui doživljava ih i kao oči života. Da biste izbjegli stvarne probleme s očima, vodite računa o svojim prozorima. Čak i ako nisu jako prljavi, čestice koje su se nakupile na njima ukazuju na vaš zamagljeni vid, odnosno na nesposobnost da stvari sagledate s drugog stajališta.

I na kraju, jesti li znali da su prozori vezani za priljev novca u kuću? Ako je vjerovati feng shui tehnici, i po tom pitanju postoje neka pravila kojih bi se svakako bilo dobro pridržavati.
Blokiran prilaz prozorima, dopola spuštene rolete usred dana ili pak navučene zavjese i upaljena svjetla po danu – sve ovo utječe na manjak pozitivne energije, strah od života i financijske probleme.

Neće vas puno stajati ako se malo potrudite da chi lakše uđe u vaš dom, a možda i lakše preživite do iduće plaće, zar ne?