Čišćenje i održavanje PVC stolarije

Odlučili ste se za novu PVC stolariju, poklonili svom domu vrhunski proizvod i sada se samo trebate potruditi da vaši novi prozori i vrata još godinama budu kao i prvog dana – i funkcionalno i estetski.

Što se održavanja tiče, PVC stolarija zahtijeva mnogo manje novca i vremena u odnosu na drvenu stolariju koju je s vremena na vrijeme potrebno obojiti i polakirati.

 

Potrebno je uložiti zaista minimalno vremena da vaša stolarija dugo bude kao nova. Ipak, koliko god PVC bio zahvalan za održavanje, nužno je pridržavati se nekoliko osnovnih savjeta.

Prvo što morate napraviti nakon ugradnje stolarije jest skidanje zaštitne folije s profila. Folija štiti plastični dio tijekom transporta i montaže, međutim, nakon obavljenih završnih radova potrebno ju je što prije skinuti, najkasnije mjesec dana nakon ugradnje. Naime, pod utjecajem vanjskih uvjeta zaštitne trake će se “zapeći” i bit će ih vrlo teško odstraniti.

Čišćenje PVC profila

Riječ je o plastičnom dijelu vašeg prozora za koji biste sigurno željeli da ostane bijel i sjajan kao prvog dana. Za takav rezultat bit će vam dovoljni mekana krpa i mlaka voda. No, ukoliko su profili masni i prljavi, u vodu možete dodati neki blagi deterdžent (npr. za pranje suđa).

Ono što pod svaku cijenu morate izbjegavati pri čišćenju PVC profila jesu grubi praškati deterdženti, aceton, alkohol, razrjeđivač, kiselina i slična agresivna sredstva. Nadalje, nemojte čistiti na suho ili pak oštrim predmetima (oštrom spužvicom, grubom tkaninom, nožem i slično).

Što se tiče stakla, za njegovo održavanje dovoljna je kožnata krpica, veća količina vode i tek malo nekog sredstva za čišćenje. S obzirom na to da jaka sredstva mogu prouzročiti pojavu žutila na profilima, u tom bi slučaju bilo dobro da prilikom pranja stakla sredstvo na dođe u dodir s plastičnim dijelom.

Na kraju krajeva, odlično sredstvo za čišćenje prozora možete napraviti i sami. U prskalici pomiješajte pola litre vode, tri žlice octa i pola žličice tekućeg deterdženta. Mješavini možete dodati 20 kapi ulja lavande ili čajevca. Ova eterična ulja imaju snažno antiseptičko djelovanje, dok je ocat odličan u borbi protiv plijesni.

Savjet: prozorske profile nemojte sušiti trljanjem, već ih nakon čišćenja samo prebrišite vlažnom krpom (time ćete izbjeći elektrostatički naboj i nove čestice prljavštine).

Održavanje okova i brtvi

Budući da su okovi i brtve također važan dio vašeg prozora, itekako ih je potrebno čistiti i održavati, s obzirom na to da se s vremenom i na njima skuplja prljavština.

Bilo bi dobro dvaput godišnje (prije zime i nakon nje) brtve oprati mlakom vodom i mekom krpom te ih premazati glicerinom ili silikonskom olovkom. U svakom slučaju izbjegavati oštre predmete koji mogu oštetiti brtve.

Što se tiče okova, potrebno ih je jednom ili dvaput godišnje premazati finim strojnim uljem. Podmazuju se svi pokretni dijelovi okova, a zauzvrat će sve teći glatko i lagano kao kod prvog otvaranja.

Zbog velike količine soli u zraku, u priobalnim se područjima mora posvetiti veća pozornost njezi okova. Da biste spriječili pojačanu koroziju, s okova obavezno isperite nakupine soli te ih osušene poprskajte sprejom protiv hrđe.

I na kraju, nemojte zanemariti donji dio prozora. Otvore za odvodnju vode po potrebi usisivačem očistite od prljavštine, lišće i ostalih predmeta koji ometaju prolaz vode. Ako se drenažni prostor začepi, nakupljena voda mogla bi vam se slijevati niz prozor i oštetiti zidove i pod. A to ne želite.

Svi navedeni savjeti iziskuju uistinu malo truda, vremena i novca. Dakle, ne treba mnogo da vaša PVC stolarija još dugi niz godina ostane lijepa i funkcionalna. Jednom riječju besprijekorna.