Održavanje ALU Stolarije

Kako biste osigurali funkcionalnost, ali i atraktivnost svojih vrata i prozora, potrebno je barem jednom godišnje provjeriti u kakvom se stanju nalaze. Aluminijski profili izuzetno su lagani i osiguran im je dug vijek ugrađenih elemenata, no to ne znači da ih ne treba održavati. Redovito održavanje Vaše ALU stolarije pridonosi njezinoj dugotrajnost, a istovremeno ne oduzima puno vremena. Zbog svoje glatke površine ALU stolarija jednostavna je za održavanje, što je jedna od njezinih brojnih kvaliteta.

Osim održavanja, na dugovječnost vaše ALU stolarije utječe i pravilno rukovanje. Stoga pripazite na to.Ukoliko je riječ o novim vratima i prozorima, od velikog je značaja da uklonite zaštitne folije sa profila, jer se može dogoditi da pod utjecajem visokih i niskih temperatura postanu teške za skidanje. Ako do toga i dođe, nikako nemojte koristiti oštre predmete kako biste folije sastrugali jer biste time mogli oštetiti zaštitnu boju vaše ALU stolarije.

No vratimo se savjetima o pravilnom održavanju vaše stolarije. Krenimo od čišćenja aluminijskih prozora i vrata koji su veoma otporni na atmosferske utjecaje. Dovoljno je da ALU vrata i prozore povremeno prebrišete mokrom krpom. Međutim vrlo je važno da pritom ne koristite grube mrežice, kao ni abrazivna sredstva za čišćenje. Sasvim su dovoljni topla voda, blagi deterdžent i meka spužva. Jednako vrijedi i za staklene površine i za okvire vaših prozora i vrata. Također redovito čistite prašinu i odstranjujte druge vrste naslaga sa profila, okova i brtvi po rubovima profila. Kod čišćenja brtvi dovoljno je korištenje obične vode te premazivanje običnom silikonskom olovkom.

Dakle, pri čišćenju stolarije ne preporučamo korištenje agresivnih sredstva poput razrjeđivača ili acetona, kao ni sredstva za ribanje. Najbolje je koristiti meke spužve ili krpe, a nikako grube spužve, četke ili mrežice.

Kako biste sačuvali funkcionalnost svoje stolarije, jednom godišnje potrebno je sve pokretne dijelove okova namazati strojnim uljem ili sredstvom za podmazivanje. Ono što također možete učiniti sami jest provjeravanje vijka sa kojima su pričvršćeni okov i kvake, odnosno ručke.

Kada je riječ o okovima, oni se mogu i naknadno podešavati, no to je nešto što ne preporučamo da učinite sami. Ukoliko postoji potreba za time, obratite se ovlaštenom servisu i stručna osoba će se pozabavila tim problemom.

Kako biste izbjegli problem s vlagom u prostorijama i rošenjem prozora, redovito provjetravajte svoj dom, osobito u vrijeme zimskih mjeseci kada je ova pojava najčešća. Iako je riječ o velikom problemu, njegovo je rješenje veoma jednostavno i ne zahtjeva puno vremena ni truda. Nabolji način provjetravanja je da odjednom nakratko otvorite sve prozore i napravite propuh. Provjetravanje od 5 minuta dnevno trebalo bi biti dovoljno, no u prostorijama u kojima je isparavanje vode veće, poput kuhinje i kupaonice, možda je bolje to učiniti češće.