Pri kupnji prozora obratite pozornost na staklo

Odlučili ste se za novi prozor. I točno znate kako bi vaš novi prozor trebao izgledati. Dolazite k nama u trgovinu puni želja i podataka: dimenzije, boja, oblik, materijal. Dobro, to je tek okvir vašeg novog prozora. A što je sa staklom? I tu zastanete jer o najvažnijem dijelu svog novog prozora baš i ne znate mnogo. No, bez brige. Naši stručnjaci tu preuzimaju stvar u svoje ruke. Svojim savjetima i idejama pomoći će u odabiru optimalnog rješenja i realizaciji vaših želja.

Toplinska izolacija

Jeste li znali da prosječna kuća sagrađena prije dvadeset ili više godina kroz prozore gubi i do 30 posto energije. Za ovaj podatak doslovce vrijedi ona – bacanje novca kroz prozor. Što, dakle, učiniti da većinu topline ipak zadržimo s ove strane zidova? Investirati u nove prozore. I to je najpametnija odluka. Uložen će vam se novac ionako vratiti već za godinu-dvije.

Staklo je dobar toplinski izolator (bolji od metala) i višestruko ostakljenje zasigurno će smanjiti toplinske gubitke. Ako pak je i prostor između stakala ispunjen nekim plinom niske toplinske vodljivosti (npr. argonom), cijela će prozorska površina propuštati vrlo malo topline. Još kad se stakla povežu nekim izolirajućim okvirom, a u krilu i doprozorniku nema toplinskih mostova, gubici će biti još manji.

Strujanjem toplog ili hladnog zraka preko prozorske površine nastaju konvekcijski gubitci. Spuštajući se prema podu, topli se zrak na prozorskom staklu hladi. Rezultat je vruća glava, a hladne noge. Samo je jedan način kojim možete smanjiti ove gubitke: podizanje temperature unutrašnje površine prozora, za što vam trebaju bolja izolacijska svojstva cijele konstrukcije.

Nadalje, gubitak energije može biti potaknut ižarivanjem. Riječ je o pojavi u kojoj toplinsko zračenje veće valne duljine (infracrveno) prelazi s toplijega na hladniji predmet. Izravnim ižarivanjem kroz prozirno staklo zimi gubimo toplinu zagrijane sobe (kao što nam ljeti sobu pregrijava vrućina s ceste). Zavjesa i roleta najjednostavnije su i najjeftinije rješenje. Ali ne i najbolje. Staklo s dodatnim zaštitnim slojem ili folijom zaustavlja ove nevidljive zrake. No, ovisno o klimatskom području i ostalim svojstvima kuće, nije svejedno s koje je strane prozora nanesen taj zaštitni sloj. Tu će vam dobro doći savjet naših stručnjaka.

Zaustavite ultraljubičaste zrake

Nekad smo o UV-zrakama razmišljali samo kad bismo se spremali na plažu, međutim, s godinama smo postali osvješteniji. U današnje se vrijeme pokušavamo zaštititi od njihova nepovoljna zračenja gdje god i kad god je moguće.
Zaštita unutrašnjosti vašeg doma od UV-zračenja može biti vrlo jeftina – obična roleta ili gusta platnena zavjesa. No, u tom slučaju uzmite u obzir i gubitak svjetla…
Mnogo bolje i, na žalost, skuplje rješenje jesu stakla koja blokiraju do 75 posto tog nepoželjnog zračenja, no njih nemojte tražiti u običnim staklarnama jer ih uglavnom nude specijalizirane tvrtke.

Izo staklo – nekad i danas

Već je nekoliko desetljeća prošlo od pojave dvostrukog izo stakla na našem tržištu. Iako su se u međuvremenu promijenile sve norme glede toplinske izolacije, mnogi još uvijek vjeruju da je njihov prozor sa izo staklom dovoljan za štednju energije i nimalo ih ne zabrinjava činjenica što je njihovo staklo proizvedeno prije 15 ili 20 godina.

S obzirom na to da su se shvaćanja na području energetike promijenila, kao i privredno okruženje, danas možemo konstatirati da je klasično izo staklo pravi rasipnik. Najslikovitije rečeno, razlika između negdašnjeg i suvremenog izo stakla je 20 litara loživog ulja po četvornom metru prozora!

Tri su itekako poticajna razloga zašto biste trebali još danas zamijeniti svoja stara izo stakla:

  • djelotvornija toplinska izolacija nudi višu temperaturu unutrašnje staklene plohe, što isključuje konvekcijske gubitke i pojavu propuha nad podom
  • znatno poboljšana zvučna izolacija
  • smanjena emisija CO2 u atmosferu za čak 50 kg godišnje po četvornom metru prozorskog ostakljenja.

Nagradite se, stoga, novim prozorima Zadol grupe jer, osim novih prozora, dobit ćete godišnju uštedu od nekoliko tisuća kuna i zdraviji okoliš. Nagrada nije mala!