Prozori s ornamentnim staklima

Prostorija puna danjeg svjetla, a opet zaštićena od neželjenih pogleda? Nekada nezamislivo i nedostižno, a danas nadohvat ruke, i to zahvaljujući onima koji su se dosjetili kako staklo učiniti neprozirnim, a opet za svjetlo propusnim.

U današnje vrijeme toliko smo okruženi staklom da ga više ni ne primjećujemo, a s druge strane toliko malo znamo o njemu. Što je zapravo staklo? Po sastavu staklo je uglavnom amorfni silicijev dioksid, a vrlo široku upotrebu ima upravo zbog svojih karakteristika – relativno je čvrsto, inertno, prozirno i biološki neaktivno.

U našoj svakodnevici najrasprostranjenije je i najčešće se koristi takozvano “float staklo”, odnosno obično ravno, najčešće potpuno prozirno staklo. Ono se može tretirati tijekom same proizvodnje dodavanjem pigmenta, što mijenja njegovu boju, ili pak naknadno površinski, čime se utječe na prolaz sunčeve svjetlosti, UV zračenja, toplinske energije i slično.

Kad se float staklu, odnosno ravno lijevanom staklu (jednostrano ili obostrano) valjcima trajno utisnu ukrasni motivi (šare, ornamenti), zamuti se njegova prozirnost i dobijemo ornamentno staklo.

Staklo za privatnost

Za prostore kojima treba mnogo prirodnog svjetla, ali neizravne sunčeve svjetlosti, ornamentna stakla najbolji su izbor. Iako propuštaju prirodno svetlo, ova stakla reguliraju providnost pa sprečavaju izravni pogled u prostore i čuvaju privatnost. I uza sve to, riječ je o dekorativnim staklima, stoga će neki posegnuti za njima isključivo iz estetskih razloga.

Staklenici, ulazna i unutarnja vrata, prozori, pregradne stijene – sve se može dobiti u ornamentalnom izdanju. U građevini se najčešće primjenuju za kupaoničke prozore i vrata, kuhinjska vrata, vrata kuhinjskih elemenata, garažne prozore te kao pregradne stijene.

Ornamentna stakla mogu biti bezbojna, brončana ili žuta, a dobila su naziv po specifičnoj površinskoj (reljefnoj) teksturi koju nazivamo “ornament”. Prozirnost stakla ovisi o gustoći i strukturi ornamenta. Njegova tekstura može biti pravilna ili nepravilna, a samo staklo debljine i do 10 mm (najčešće oko 5 mm).

Vrste ornamentnih stakala

Tržište nudi različite vrste ornamentnih stakala koja obično dobivaju nazive po specifičnosti strukture samog ornamenta. Dostupna su u bijeloj boji, a većina njih i u boji bronce.

Ornament 104 bijeli (arena bijela ili ornament griz) staklo je dosta smanjene providnosti (zbog gustoće strukture ornamenta), ali dobro propušta svjetlost te je pogodno za kupaoničke prozore i ulazna vrata.

Činčila bijela je staklo koje je dobilo naziv zato što imitira elegantnu i nježnu strukturu krzna. Odlično zaklanja pogled, a opet propušta svjetlost.

Silvit bijeli (niagara, hrastova kora) naziv je ornamentnog stakla koje podsjeća na koru drveta, odnosno na vodu koja se slijeva niz staklo. Dobro propušta svjetlost i dosta zaklanja pogled, a zahvaljujući odličnoj strukturi, na njemu se gotovo uopće ne primjećuje prljavština.

Satinirano staklo je float staklo mliječno bijele boje kojemu je jedna strana obrađena visokokvalitetnim nagrizanjem kiseline. Vrlo se lako održava i na njemu ne ostaju otisci prstiju. Obično se izrađuje u debljinama od 4 i 6 mm.

Pjeskareno ili matirano staklo obično se izrađuje prema nekom crtežu, logo znaku ili nekom rasteru.

Ornament islami je bijelo mutno staklo pogodno za kupaonice.

Katedral staklo može biti bijele ili žute boje pa svojim izgledom podsjeća na crkvene prozore.

Masterline staklo je ornamentno bijelo staklo na linije.