Vlaga i pvc-alu stolarija

Pojavljivanje vlage u stambenom ili poslovnom prostoru problem je s kojim se susreće sve veći broj ljudi. Nerijetko se upravo na ovaj problem žale osobe koje žive u ne tako starim zgradama, što u tom slučaju pripisuju različitim uzrocima. Međutim, to nije neobično jer kada je riječ o ovom problemu, njegov uzrok je najčešće u današnjem načinu gradnje koji teži uštedi energije.

Zašto je to tako?

Naime, u današnje vrijeme koristi se i ugrađuje stolarija sa odličnim izolacijskim svojstvima, što onemogućuje cirkuliranje zraka u prostoru, a povećava postotak vlage. Dok slaba izolacija stolarije omogućuje protok zraka čime je postotak vlage u prostoriji nizak, kod stolarije odličnih termoizolacijskih osobina to nije slučaj. Dakle, dok je kod stare stolarije problem bio veliki račun za grijanje zbog loše izolacije, dobrom izolacijom taj je problem danas riješen. No, s manjim računom za grijanje pojavio se novi problem, a to je problem vlage i plijesni u prostoru u kojem boravimo. Međutim, u ovom slučaju ne treba paničariti jer, naravno, da rješenje za ovaj problem postoji, a što je najbolje, ono je veoma jednostavno. U najvećem broju slučajeva, rješenje ovog problema leži u redovitom provjetravanju prostora, osobito u zimsko vrijeme. Redovitim provjetravanjem ‘puštamo’ topli vlažni zrak iz prostorije te na taj način sprečavamo kondenziranje vlage i nastanak plijesni u prostoru u kojem boravimo.

Ono o čemu također treba voditi računa jest činjenica da više provjetravamo prostorije u kojima je i postotak vlage veći. Naravno, riječ je o kuhinjama i kupaonicama. Međutim, kod stolarije sa odličnom izolacijom gotovo jednako je važno provjetravati i ostale prostorije, jer vlaga nastaje na različite načine. Samom aktivnošću svaka osoba stvara vlagu, no tu su i sušenje rublja, čišćenje, sobne biljke. Sve ovo rezultira nastankom vlage, stoga je od izuzetne važnosti upravo redovito provjetravanje. No, što znači redovito i pravilno provjetravanje? Otvaranje prozora jednom tjedno u zimskim mjesecima nije dovoljno. Pravilno provjetravanje uključuje otvaranje prozora na nekoliko minuta barem jednom dnevno. Najbolje je napraviti mali propuh kako bi izmjena zraka bila što brža i učinkovitija. Na taj način vlažni zrak iz prostorije najbrže ćemo zamijeniti suhim i hladnim zrakom izvana, što će spriječiti nastanak plijesni.

Također imajmo na umu da pojavljivanje plijesni znači da je problem već velik. Jedan od prvih znakova problema s vlagom jest rošenje prozorskog stakla. Ukoliko primijetite vlagu na staklu, obavezno krenite sa provjetravanjem prostorije dva do tri puta dnevno. Nakon dva tjedna primijetit ćete znatno poboljšanje te ćete na taj način spriječiti neželjene posljedice. Nikako ne zanemarujte problem vlage u prostorijama, ako radi ničeg drugog onda iz razloga što je rješenje jednostavno i ne zahtjeva nikakve financijske izdatke. No to se ne može reći za samu plijesan, koja će se pojaviti ukoliko se ne pozabavite ovim problemom na vrijeme, odnosno kada se još ne može nazvati problemom.