vrata_zadol-162Iako smo se spremni zakleti da ćemo učiniti sve za sigurnost svoje djece, ponekad naprosto previdimo potencijalne opasnosti koje prijete u svakom domu. Prozori i vrata zasigurno se ne bi našli na popisu najopasnijih potencijalnih prijetnji u Vašem stanu, no crni podaci govore kako nesreće djece povezane s prozorima – nisu rijetkost.
Može li biti stolarija sigurna za djecu? Kako možemo zaštiti djecu i spriječiti nesreće? Svjesna problema, Europska unije već godinama nastoji povećati sigurnost djece propisujući nove norme za razne proizvode kako bi isključili mogućnost ozljeđivanja djece.

Mala djeca su znatiželjna, a nisu svjesna opasnosti koje im prijete u njihovom domu. Stoga je potrebno predmete s kojima mogu doći u dodir primjereno zaštititi i učiniti ih sigurnima za mališane. Iako je najveća odgovornost za sigurnost djece naravno na njihovim roditeljima, Europska unija taj je izazov postavila i pred proizvođače, uvođenjem direktiva kojima se nastoji povećati sigurnost, a koje se odnose i na stolariju sigurnu za djecu.

Takva stolarija ima mehanizam koji blokira otvaranje prozora ili balkonskih vrata do određene pozicije, brave koje su konstruirane tako da ih ne mogu otključati djeca do 4 godine starosti, dakle, upravo djeca koja su prema crnim statistikama najugroženija. Posebne norme Europske unije odnose se na izvedbene zahtjeve vezane uz uzice za prozorska sjenila te na precizne informacije o sigurnosti.
Provedbom ovih direktiva trebala bi biti smanjena crna statistika vezana uz ozljede djece, no i roditelji mogu puno učiniti za sigurnost svoje djece. Malu djecu valja uvijek imati pod nadzorom. Prozori i balkonska vrata trebaju biti zatvorena kada su u kući djeca, a djeci valja onemogućiti pristup prozorima. Stoga u blizini prozora i balkonskih vrata ne bi smjeli stajati komadi namještaja na koja se djeca mogu popeti. Na tržištu postoje posebno dizajnirane ogradice i zaštite koje će spriječiti opasne situacije i smanjiti rizik od ozljeđivanja djece.
Dakle, stolarija sigurna za djecu u današnje je vrijeme standard koji značajno utječe na smanjene rizika od ozljeda djece i najbolji su način da se uklone brojne opasnosti koje prijete djeci u vašem domu!