Kako održavati i čistiti zimski vrt

Zimski vrtovi savršeno su rješenje za sve one koji žele kroz cijelu godinu biti u doticaju s prirodom, kao i za one koji muku muče s manjkom prostora u svojem stambenom objektu. Zimski vrtovi predstavljaju dodatan prostor za relaksaciju, rekreaciju ili hobi. Obilje prirodnog svijetla, kontakt s prirodom, ali pritom ugodna klima, ovaj prostor čine idealnim za opuštanje i odmor, uzgoj biljaka ili igraonicu za djecu. Sve ovisno o tome koje su Vaše potrebe. Svaki zimski vrt unikatni je proizvod jer se prilagođava željama i potrebama svakog kupca.

Pravilno održavanje osigurava funkcionalnost

Ukoliko već imate zimski vrt ili razmišljate o izradi istog, svakako imajte na umu da je njegovo održavanje i čišćenje sastavni dio koji će Vašem dodatnom prostoru osigurati funkcionalnost dugi niz godina. I dok većinu toga možete učiniti sami, ipak savjetujemo da ukoliko niste sigurni za neke stvari, radije ih prepustite stručnjacima. U ovaj dio, prije svega, svakako spada sama montaža zimskog vrta. Izrazito je važno da montažu svakog dijela zimskog vrta obavi stručna osoba jer nestručna montaža može utjecati kako na funkcionalnost, tako i na izolacijska svojstva Vašeg dodatnog prostora.

Čišćenje i podmazivanje

Redovito održavanje zimskog vrta, kao i svake stolarije u Vašem domu, osigurat će dugotrajnost, a neće Vam oduzeti previše vremena. Pa krenimo od čišćenja. Bilo da je riječ o ALU ili PVC zimskom vrtu, savjetujemo Vam jednaki tretman kod čišćenja. Dovoljno je da sve dijelove zimskog vrta povremeno pobrišete mokrom krpom. U ovom slučaju nikako nemojte koristiti grube spužve, mrežice, ni abrazivna sredstva za čišćenje. Sasvim je dovoljno koristiti običnu toplu vodu, blagi deterdžent i meku spužvu. Na taj način nećete oštetiti svoj zimski vrt, koji takvim tretmanom duže vremensko razdoblje neće izgubiti svoj prvotni izgled.

Kada je riječ o održavanju zimskog vrta, svakako je važno napomenuti da je potrebno barem jednom godišnje podmazati sve pokretne dijelove. To možete učiniti sami koristeći strojno ulje ili sredstvo za podmazivanje. Povremeno ispitajte stanje brtvi te ih očistite od prašine i ostalih naslaga pomoću vode i blagog sredstva za čišćenje. Također vodite računa o pravilnom rukovanju koje uvelike utječe na dugotrajnost Vašeg zimskog vrta.

Posebna pozornost posvećena staklenim površinama

S obzirom da svaki zimski vrt ima velike staklene površine, čišćenju ovih površina pridajte posebnu pozornost. Pranje staklenih površina oduzet će Vam najviše vremena, no nemojte dopustiti da Vaš zimski vrt izgleda zapušteno. Ovaj savjet ima više estetsku ulogu, jer prljava stakla na Vašem zimskog vrtu mogu taj prostor učiniti neprivlačnim kako Vašim gostima, tako i Vama samima. Nemojte dopustiti da neredovito čišćenje Vaš zimski vrt pretvori u spremište ili prostor u kojem nitko ne želi boraviti.
Sve su ovo poslovi koje možete više – manje učiniti sami, no neke stvari ipak prepustite stručnjacima.

Nikako nemojte sami popravljati, prepravljati, podešavati, mijenjati stakla ili okove. Ovo su stvari koje trebate prepustiti stručnjacima i garantiramo Vam da ćete sa svojim zimskim vrtom biti zadovoljni dugi niz godina.