Kakve prozorske klupčice odabrati?

Kako bi zaokružili vizualni i estetski izgled prozora, u našoj ponudi imamo različite vrste prozorskih klupčica. Iako postoje brojni prirodni i umjetni materijali, dobro promislite od kojeg će materijala biti Vaša prozorska klupčica.
Prvo i osnovno o čemu morate voditi računa jest razlika u tome ugrađujete li vanjske ili unutarnje klupčice. Kod vanjskih klupčica najbitnije je da budu otporne na sve vremenske uvjete, ali također treba voditi računa o samoj ugradnji.

Naime, prilikom ugradnje vanjske klupčice pripazite na nagib koji mora biti minimalno 5 posto. Primjerice, kod klupčice širine 20 cm, nagib iznosi oko 17 mm.
Dakle, osim samog materijala koji mora biti otporan na savijanje, pritiske, visoke i niske temperature, svakako pripazite na samu montažu Vaših prozorskih klupčica.

Različiti materijali za različitu primjenu

Ukoliko se dvoumite koji ćete materijal odabrati, predstavljamo Vam nekoliko mogućih rješenja. I dok su neki materijali primjenjivi samo za unutarnje klupčice, drugi su idealni za vanjske. Pa krenimo redom.
Prilikom ugradnje prozorskih klupčica naši klijenti najčešće se dvoume između granita i mramora. Iako su i jedne i druge stabilne te predstavljaju odlično rješenje kada je riječ o estetici jer dolaze u različitim tonovima, trebalo bi pripaziti koje koristite za što. S obzirom da je granit otporniji na sve vremenske uvjete, upija manje vlage i čvršći je, najbolje je rješenje za vanjske klupčice. S druge strane, mramor je idealno rješenje za unutarnje prozorske klupčice. U posljednje vrijeme sve se više koristi i polimramor od kojeg se izrađuju i druge stvari za kućanstvo, ali i ugostiteljstvo, poput namještaja. Njegova je primjena široka, a dobar je materijal i za vanjske i za unutarnje klupčice.

Drvo i lim

Svakako moramo spomenuti i drvo, koje se odlično uklapa u svaki prostor. Iako je drvo prirodni materijal što ga čini toliko privlačnim i popularnim, preporučamo da pripazite odlučite li se za drvene prozorske klupčice. Iako ih vjerojatno planirate koristiti s unutarnje strane, i tada se ponekad javlja problem. Naime, klupčice se najčešće nalaze ispod radijatora te su s toga zimi pod utjecajem visokih temperatura. Međutim, kada otvaramo prozor i želimo prozračiti prostoriju, tada su pod utjecajem niskih temperatura, što može rezultirati uvijanje pa i pucanjem prozorskih klupčica.
Nadalje, zbog prihvatljive cijene za vanjsku primjenu veoma se često koriste klupčice od plastificiranog lima koje se najčešće ugrađuju na stambene zgrade ili poslovne prostore.

PVC i ALU klupčice

Odlična zamjena za kamene i drvene klupčice jesu PVC i ALU klupčice. I dok se PVC klupčice koriste za unutarnje završne radove, prozorske klupčice od aluminija isključivo se koriste za vanjsku uporabu. Oba materijala se lako održavaju i čiste što je njihova dodatna prednost.
Također moramo spomenuti da pune PVC vanjske klupčice ne držimo, jer se nisu pokazale kao trajno rješenje i kao takve ih više ne preporučujemo našim klijentima.