Kvaliteta okova prije svega

Bilo da je riječ o ALU ili PVC stolariji, prvi pokazatelj njihove kvalitete jesu okovi. S obzirom da govorimo o jednom bitnom detalju prozora i vrata koji treba osigurati optimalno brtvljenje, otvaranje i zatvaranje, provjetravanje te, naravno, sigurnost, odabiru i kupnji istog trebalo bi posvetiti posebnu pozornost. Okov je mehnizam koji otvara prozor i mora izdržati što veći broj otvaranja. Dakle, osim protuprovalne zaštite, karakteristike okova trebale bi biti vrhunska kvaliteta, štedljivost energije, atraktivan dizajn te fleksibilnost i laka prilagodljivost. Stoga pri odabiru stolarije nemojte biti brzopleti, već dobro promislite prije nego donesete svoju konačnu odluku.

Postoji više vrsta okova, a ovisno koji odaberete, Vaši prozori mogu se otvoriti na kip u samo jednom položaju ili u više stupnjeva. Već smo spomenuli da okovi mogu biti i protuprovalni, za čime u današnje vrijeme postoji sve veća potražnja. Dakle, u ovom slučaju vrijedi: kvaliteta prije svega. Kod prozora i vrata s kvalitetnim okovima ne morate brinuti da će se rasklimati ili čak potpuno izgubiti svoju funkcionalnost.

Prvi pokazatelji nekvalitetnih okova jesu problemi pri otvaranju i zatvaranju prozora, kao i sama rasklimanost prozora čime oni nemaju više svoju funkciju. Nakon toga slijede i brojni drugi problemi. Stoga okovi nisu proizvodi na kojem treba štedjeti. Bitnije je izabrati ono što odgovara vašim potrebama, a u tome Vam može pomoći tvrtka koja će vam ugrađivati stolariju. Dobar savjet od vrhunskih stručnjaka danas je neprocjenjiv, ali upravo se u tom području razlikuju današnje tvrtke.

U ponudi na tržištu postoje kopije kvalitetnih okova, nerijetko bez garancije, što je najčešće i pokazatelj da je riječ o okovima lošije kvalitete. Jasno je da se takvi okovi često kvare, a rezervne dijelove nerijetko nije moguće nabaviti.

Dakle, okovi su ti koji utječu na dobro funkcioniranje prozora i vrata. Jer oni su ti koji moraju omogućiti lako i dugotrajno funkcioniranje Vaših prozora i vrata. Također moraju biti otporni na atmosferske uvjete te povećati sigurnost Vašeg doma.

Ukoliko Vaši prozori i vrata brzo izgube svoju funckcionalnost, odnosno rasklimaju se ili uopće prestanu funkcionirati, vjerojatno ste odabrali okove lošije kvalitete. Međutim, jednostavan odabir kvalitetnih okova ipak nije dovoljan. Naime, redovito održavanje također je jedan od preduvjeta da Vaši prozori i vrata duže vrijeme funkcioniraju besprijekorno.

Jednom, ponekad i dva puta godišnje sve pokretne dijelove okova trebalo bi podmazati strojnim uljem, ali onim koje ne sadrži smole i kiseline jer se time može negativno utjecati na zaštitu od korozije. Otežano otvaranje prozora i vrata te okretanje ručice ukazuje Vam na potrebu upravo za podmazivanjem. Dakle, za bolju funkcionalnost stolarije potrebno je održavanje i podmazivanje barem jednom godišnje. Ukoliko ćete to raditi sami, podmazivanje okova vršite u svim pokretnim dijelovima. U održavanje spada i kontroliranje vijka kojima je pričvršćen okov. Ukoliko pak postoji potreba za podešavanjem okova, naš je savjet da to nikako ne radite sami, već ovaj posao prepustite stručnjacima.