Održavanje PVC Stolarije

Kako biste dugi niz godina bili zadovoljni svojom PVC stolarijom, od velike je važnosti njezino redovito održavanje. Ukoliko održavanju ne pridajete dovoljno pažnje, postoji velika vjerojatnost da ćete ubrzo morati izdvojiti određena financijska sredstva za popravke vaše PVC stolarije.

Iako većinu toga možete učiniti sami, neke stvari radije prepustite stručnim osobama. Ono što možete učiniti sami te ne predstavlja ni veliki napor, ni velika financijska sredstva jest povremeno pranje okvira stolarije mlakom vodom uz dodatak običnog deterdženta za pranje posuđa. Prljavi prozorski okviri PVC stolarije vrlo lako se čiste mlakom vodom uz dodatak bilo kakvog sredstva za pranje koje ne sadrži abrazivne čestice. U svakom slučaju izbjegavajte oštre spužve/ žice za ribanje, kao i sredstva koja sadrže razrjeđivač ili aceton. Kada već govorimo o pranju, naravno, u to spada i pranje staklenih površina. Bilo koje sredstvo namijenjeno staklenim površinama dobro je za ovaj oblik održavanja.

Otežano otvaranje prozora može biti naznaka da je potrebno podmazati okove. Dakle, u održavanje PVC stolarije svakako spada i podmazivanje svih pokretnih dijelova koji su podložni habanju barem jednom godišnje. Pritom treba imati na umu da se u ovom slučaju koriste ulja koja ne sadrže smole, odnosno kiseline.

Ono što također možete učiniti sami jest redovito čišćenje brtvi od prašine ili nekih drugih naslaga. Kod ovog oblika održavanja može se dogoditi da se brtva izvuče iz ležišta, no u tom slučaju nemojte paničariti. Brtvu možete, bez problema, ponovno utisnuti u njezin utor na način da počnete od čvrsto pripijenog dijela, no pritom svakako izbjegavajte korištenje oštrih predmeta. Također prekontrolirajte vijke kojima je pričvršćen okov i brtve.

U održavanje PVC stolarije spada i priča o vlagi u prostorijama. Dok je nekada slaba izolacija stolarije omogućila cirkulaciju zraka u prostoru, današnja stolarija ima odlične termoizolacijske osobina. Način gradnje koji je usmjeren ka uštedi energije rezultira puno manjim protokom zraka čime se, osobito u zimsko vrijeme kada se prostor toliko ne provjetrava, povećava postotak vlage u prostorijama nekog stambenog objekta. Rješenje ovog problema zapravo je veoma jednostavan, a leži u redovitom i pravilnom provjetravanju stambenog prostora, jer se topli vlažni zrak iz prostorije zapravo mora ‘zamijeniti’ hladnim i suhim zrakom izvana. Provjetravanje može biti kratko, približno pet minuta, ali intenzivno. Preporuča se svakodnevno otvaranje svih prozora, odnosno stvaranje propuha na nekoliko minuta. Ovime rošenje prozora i problem vlage ne bi trebao postati i vaš problem.

Sve do sada spomenuto nešto je što svatko može učiniti sam. Jedino što vam treba jest malo uloženog truda i vremena. Međutim, neke stvari ipak nemojte raditi sami. Primjerice, ukoliko je pri održavanju PVC stolarije potrebno podesiti okove ili se javila potreba za skidanjem prozora, to nikako nemojte raditi sami. U tom slučaju najbolje je kontaktirati ovlašteni servis kako bi stručna osoba obavila ovaj dio posla.