Poboljšajte energetska svojstva Vašeg doma!!!

Energetska učinkovitost zgrada

U posljednje vrijeme puno se priča o energetskoj učinkovitosti i energetskim certifikatima zgrada koji su postali nezaobilazni dio bilo da želimo iznajmiti, kupiti ili prodati svoj stan.

Pravilnik o energetskim pregledima i energetskom certificiranju zgrada definira zgrade za koje je potrebno izdati energetski certifikat. Što to konkretno znači? Nakon energetskog pregleda, izradit će se energetski certifikat s podacima o potrošnji energije na kojem će biti prikazan energetski razred. Prema ovom Pravilniku stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, gdje je A+ oznaka energetski najučinkovitijeg razreda, dok je G oznaka za najmanju učinkovitost.

Koje zgrade moraju imati energetski certifikat?

Ukoliko je riječ o novogradnji, obavezno se mora provesti energetski pregled i izraditi energetski certifikat. Kada pak je riječ o postojećim stanovima, oni se više također ne mogu prodati, time ni kupiti, ili iznajmiti bez energetskog certifikata.
Međutim, ovdje je važno spomenuti da velik broj zgrada u Hrvatskoj spada u F i G energetski razred, što znači da je potrošnja energije velika, a to direktno utječe na visinu režija. Dakle, što je energetski razred bolji, manja je potrošnja energije, a time su i troškovi stanovanja osjetno manji.

Mjere za poboljšanje energetskih svojstva

Ukoliko spadate u skupinu ljudi čija zgrada spada u niže energetske razrede, svakako razmislite o uštedi energije. Svjedoci smo rasta cijena energenata, što uvelike utječe na Vaš kućni budžet. No, rješenje postoji!
Postoje brojne mjere kojima možete poboljšati energetska svojstva Vaše zgrade. S obzirom da se najviše energije gubi kroz fasadu, postavljanjem izolacije na vanjske zidove svakako je poželjno. Međutim, stolarija je bitan dio svake fasade kroz koji se također gubi znatan dio energije. Stari i dotrajali prozori i vrata postali su loš izolator, što znači da ljeti propuštaju toplinu, a zimi hladnoću u Vaš dom. Najveći problem ipak predstavljaju u zimskim mjesecima kada račun za grijanje doseže svoj maksimum. Zamjenom dotrajale stolarije uvelike može utjecati na spomenuti problem te poboljšati kvalitetu života. Iako je riječ o većoj investiciji, ona se itekako isplati.

Manje investicije za uštedu energije

Međutim, postoje i mjere koje ne predstavljaju tako veliku stavku kada je riječ o ulaganju. U mjere kojima se također može poboljšati energetska svojstva zgrade spadaju i postavljanje dvostrukog IZO ostakljenja, kao i ugradnja roleta. Osim što štite od neželjenih pogleda, prednost roleta je ta što one predstavljaju kako zvučnu, tako i toplinsku izolaciju. Spuštanjem roleta zimi možete spriječiti prodor hladnog zraka, čime možete utjecati na uštedu energije.
No, svakako imate na umu da se ponekad isplati uložiti više kako biste dugoročno i više uštedjeli! Poboljšanjem energetskih svojstva Vašeg doma, učinit ćete svoj dom ugodnijim mjestom za život, ali i povećati cijenu svoje nekretnine.