Pravilno rukovanje stolarijom

Kada je riječ o ugradnji stolarije najviše pažnje posvećuje se odabiru stolarije koja najbolje odgovara određenim željama i potrebama. O tome koja stolarija je najbolje rješenje za Vas, već smo pisali, stoga ovoga puta posvećujemo pažnju onome što se događa nakon što ste novu stolariju odabrali i ugradili. Osim pravilne montaže, na samu dugovječnost stolarije utječe i održavanje te pravilno rukovanje novim prozorima i vratima.

Ispravno otvaranje i zatvaranje prozora i vrata

Govoreći o uputama za rukovanje krenimo od najjednostavnijih stvari koje se tiču ispravnog otvaranja i zatvaranja Vaše stolarije. Bilo da je riječ o prozorima, balkonskim vratima ili kliznim stijenama, svakako pripazite da ručka uvijek bude u jednom od sljedeća tri položaja: okomito okrenuta prema gore, vodoravna ili okomito okrenuta prema dolje. Ukoliko je ručka okomito okrenuta prema gore Vaš prozor ili vrata su otvorena na kip, dakle moguće je samo otklopno otvaranje. Kada je ručka okrenuta okomito prema dolje, vrata ili prozor su zatvoreni i zaključani, dok ručka postavljena vodoravno označava da je moguće samo zaokretno otvaranje.
Ukoliko zaokretno otvoren prozor ili vrata želite otvoriti na kip jednom rukom najprije zatvorite prozor ili vrata, a drugom okrenite ručku prema gore te tada lagano povucite krilo prema sebi. Ista stvar vrijedi za bilo koju promjenu položaja. Uvijek jednom rukom pridržavajte prozor, odnosno balkonska vrata, a drugom mijenjajte položaj ručke. Iako se na prvi pogled čini da je ova uputa nepotrebna, važno je imati na umu da međupoložaji ručke mogu utjecati na pravilno funkcioniranje prozora, balkonskih vrata ili kliznih stijena.

Upute za rukovanje

Pozitivna stvar je ta da prozori imaju ugrađene zaštitne mehanizme koji na neki način sprečavaju pogrešno rukovanje. Što to znači? Okretanje ručke moguće je samo kada je prozor zatvoren, odnosno kada je krilo priljubljeno uz okvir. To znači da je ručka blokirana kada je prozor otvoren bilo na kip bilo zaokretno.
Međutim, ručku, odnosno kvaku moguće je staviti u pogrešan položaj prilikom otvaranja prozora, što može rezultirati ‘ispadanjem’ prozora iz ležišta. No u tom slučaju bez panike. Ukoliko Vam se dogodi ovakva situacija, okrenite ručku okomito prema gore te priljubite prozorsko krilo uz okvir. Tada ručku stavite u položaj okomito prema dolje što će rezultirati da svi okovi sjednu na svoje mjesto. Nakon toga normalno možete otvarati i zatvarati Vaš prozor.

Nikako nemojte…

Važno je voditi računa o još nekoliko stvari. Uvijek imajte na umu da Vaš prozor, balkonska vrata ili klizna stijena nisu vješalica te da nemaju drugu funkciju osim one koja im je namijenjena. Stoga nikako nemojte ručku, odnosno kvaku dodatno opteretiti nekim teretom jer to može utjecati na samu funkcionalnost Vaše stolarije u budućnosti.
Također pripazite da se Vaši prozori i vrata ne zatvaraju naglo. Primjerice, ukoliko Vam je u domu propuh pripazite na Vašu stolariju jer prilikom naglog zatvaranja može doći do oštećenja na profilu i do pucanja okova. Što se tiče samog profila pripazite na još jednu stvar. Ne stavljate ništa između okvira i krila (kada je prozor otvoren) jer u slučaju naglog zatvaranja može doći od izobličenja profila.
Ovdje smo naveli samo neke osnovne stvari vezane uz pravilno rukovanje Vašom stolarijom. Ukoliko se susretnete s nekim drugim problemom, slobodno nas kontaktirate, a naši će Vam stručnjaci sigurno pomoći u uklanjanju Vašeg problema.