PVC stolarija i održivi razvoj

Već smo nekoliko puta spomenuli da je PVC dugotrajan, kvalitetan, ali i ekološki prihvatljiv materijal, što PVC stolariju i čini toliko privlačnom i često korištenom. Uz sve nabrojeno, tehnološki napredak učinio je PVC stolariju jednostavnom i lakom za uporabu, koja uvijek prati nove standarde i zahtjeve na svjetskom tržištu. Ista stvar vrijedi kada je riječ o PVC stolariji i ekološkom gledištu iste.

PVC stolariju moguće je proizvesti uz povoljnu potrošnju energije, a njezina prilagodljivost individualnim potrebama i zahtjevima kupaca čini je još poželjnijom.

Održivost plastike

Iako su se oko PVC-a kao materijala dugo vodile žustre rasprave, brojne znanstvene studije ovom materijalu idu u prilog. Moderne metode proizvodnje i standardi za preradu, PVC čine materijalom koji pridonosi održivom razvoju. S obzirom da proizvođači plastike aktivno sudjeluju u raspravama i pitanjima održivog razvoja, ovaj podatak ne bi trebao čuditi. Zanimljivi i vrijedni podaci su ti da moderni PVC prozori imaju vijek trajanja čak i preko 50 godina, a također postaju lideri kada je riječ o ekološkoj prihvatljivosti.

Je li prirodno doista bolje od umjetnog?

Kada govorimo o ekološkoj strani PVC stolarije, ona se često kritizira jer se smatra da je prirodno bolje od umjetnog. Naravno da na prvi pogled to izgleda tako, međutim ovo često nije slučaj. Naime, svakako treba uzeti u obzir da se u današnje vrijeme sve mijenja izrazitom brzinom, što je slučaj i kod proizvodnje PVC profila. Tijekom posljednjih desetljeća u proizvodnji PVC profila ostvaren je velik napredak. Posljednjih nekoliko godina puno se priča o ekologiji i zaštiti okoliša, a ovaj segment nije zaobišao ni priču o proizvodnji stolarije. Ekološki prihvatljiva proizvodnja PVC profila postala je standard u ovoj branši. Još 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća udruženje europskih proizvođača PVC-a započelo je inicijativu Vinyl 2010 koja je u narednim godinama okupila do tada nezamisliv broj kompanija koje su zacrtale zajednički cilj, a to je proizvodnja u skladu sa održivim razvojem.

Usporedba PVC-a i drvene stolarije

S obzirom da je recikliranje postupak o kojem se puno priča posljednjih godina, važno je napomenuti da se PVC materijal koji se koristi za proizvodnju profila može 100 posto reciklirati. Nadalje, što se tiče same drvene stolarije i općeprihvaćenog mišljenja da je s ekološke strane prihvatljivija od PVC-a, moramo napomenuti da to baš i nije uvijek tako.
Naime, prvi problem vezan uz drvenu stolariju jest globalni problem devastacije šuma. Ovom problemu moramo pridodati da drvena stolarija zahtjeva stalno održavanje i zaštitu različitim sredstvima koja nisu uvijek ekološki prihvatljiva. Kada pak je riječ o recikliranju drvene stolarije, treba napomenuti da ona nije moguća, a zbrinjavanje ovakvog otpada još je jedan veliki problem čiji razlog leži upravo u zaštitnim sredstvima koja se koriste.
Dakle, važno je imati na umu da je kritiziranje PVC stolarije sa strane ekološke prihvatljivosti, zastarjelo. U današnje vrijeme, kada se tehnologija razvija nezamislivom brzinom, brojne stvari su se promijenile i to treba upamtiti. PVC materijal više nije ono što je nekoć bio, stoga svakako dobro razmislite prije nego donesete konačnu odluku o tome koju ćete vrstu stolarije odabrati.