Razlika između dobre i loše stolarije

Kada se kupuje stolarija, velik broj ljudi prvo pažnju usmjerava na cijenu samog proizvoda. Nerijetko nam upravo cijena govori i o samoj kvaliteti proizvoda, no moramo imati na umu da to ne mora uvijek biti tako. Nije uvijek slučaj da visoka cijena znači i dobra kvaliteta. Isto to vrijedi i za samu stolariju. Ukoliko ste u fazi mijenjanja ili postavljanja stolarije, umjesto cijene (ili uz to), vodite računa (i) o nečem drugom.

Kada govorimo o kvaliteti stolarije, zapravo govorimo o kvaliteti materijala koji se ugrađuju u stolariju, a koje najčešće ne primjećujemo na prvi pogled. Stolarija lošije kvalitete uskraćena je za elemente koji su najskuplji, a koji produžuju vijek prozora i pružaju stabilnost. Dakle kako odabrati kvalitetnu stolariju? Pa krenimo redom.

Prvo ćemo reći nekoliko riječi o prozorskim profilima koji se razlikuju po broju komora,broju brtvi, dubini ugradnje te debljini vanjske stjenke profila. Broj zračnim komora i ugradbena dubina profila igra važnu ulogu kod same izolacije prozora. Bolja izolacijska svojstva, dakle bolju kvalitetu ima veći broj komora sa većom ugradbenom dubinom. Također pažnju usmjerite i na debljinu vanjske stjenke profila. Profili se klasificiraju u tri klase: A, B i C. Dok su profili A klase najdeblji, profili C klase su najtanji, a prema debljini gleda se i sama kvaliteta profila. Svi kvalitetniji proizvođači koriste profile koji spadaju u A klasu ili u najgorem slučaju B klasu. Profili B klase nisu profili loše kvalitete, no ukoliko vam je kvaliteta na prvom mjestu, tada radije razmišljate o profilima A klase.

Kada je riječ o kvaliteti stolarije, jedan od prvih pokazatelja kvalitete jesu okovi. Ukoliko je mehanizam loše kvalitete, to će se očitovati kod otvaranje i zatvaranja prozora. Prozori s kvalitetnim okovima neće izgubiti svoju funkcionalnost te će se dugo vremena lako otvarati i zatvarati, što nije slučaj kod okova lošije kvalitete. Okovi također mogu biti protuprovalni, što pruža dodatnu sigurnost.

Ono na što također morate obratiti pažnju jesu staklo i brtve. S obzirom da je funkcija brtvi zaštita od vjetra, vode, prašine i buke, jasno je da je njihova kvaliteta također od iznimne važnosti. Kada je riječ o toplinskoj i zvučnoj izolaciji, veliku ulogu ovdje ima i prozorsko staklo. Stoga pripazite i na njegovu kvalitetu prilikom kupnje stolarije. Međutim, vodite računa o još jednoj stvari. Riječ je o montaži i ugradnji same stolarije.

Ovaj dio nikako nemojte prepustiti bilo kome. Ukoliko kupujete stolariju, ugradnju iste prepustite samo ovlaštenim i stručnim osobama jer u protivnom može doći do ozbiljnih problema. Vaša stolarija može biti od iznimne kvalitete, no ukoliko se krivo postavi, odnosno ugradi ona gubi svoju funkcionalnost, a vi ste time doslovno bacili novac. Neprofesionalnom ugradnjom, vaša stolarija može izgubiti svoju izolacijsku vrijednost, što je jedna od glavnim funkcija vaših prozora i vrata.