Razlika između PVC i ALU prozora

Kod gradnje nove kuće ili renoviranja stambenog prostora, uvijek se nameće pitanje od kojeg materijala odabrati stolariju. Hoćete li odabrati PVC ili ALU prozore, samo je Vaša odluka. No svakako dobro razmislite prije nego donesete konačnu odluku, jer razlika između PVC i ALU prozora ipak postoji. Ovoj odluci posvetite dovoljno pažnje jer prozor je ogledalo Vašeg doma ili poslovnog prostora. Njegova je važnost velika, jer uvelike utječe na kvalitetu života i samu udobnost.

PVC prozori

Kao prvo, spomenimo da PVC materijal ima visoka izolacijska svojstva, što ga čini veoma popularnim u današnje vrijeme. PVC prozori najčešće se koriste kod prostora za stanovanje, bez obzira je li riječ o kući ili stanu. S obzirom da toplinska i zvučna izolacija spadaju u gotovo najvažnije karakteristike stolarije, nije neobično da je upravo PVC stolarija danas najčešći odabir kupaca kada je riječ o stambenom prostoru. Mnogi je smatraju trenutno najboljim izborom uloženog i dobivenog, jer kvalitetna izolacijska svojstva znače uštedu energije, a time i uštedu novca uopće. Kada govorimo o PVC stolariji, također je važno spomenuti da se prozori od ovog materijala lako i jednostavno održavaju te da su jeftiniji u odnosu na ALU prozore.
Naravno, nisu svi PVC prozori jednaki. Naime, postoji velika razlika u kvaliteti među PVC prozorima, osobito kada je riječ o prozorskim profilima. Stoga, ukoliko se odlučite za PVC stolariju, svakako se dobro raspitajte o kvaliteti samog proizvoda.

ALU prozori

Prozori izrađeni od aluminijskog profila također su kvalitetni prozori. No, osnovna razlika između njih i PVC prozora jest u izolaciji. Naime, PVC je kao materijal izolator, a aluminij vodič, zbog čega se ALU prozori češće koriste kod poslovnih i gospodarskih objekata. No, to ne znači da su njegova izolacijska svojstva loša.
Prednost ALU prozora je da ne mijenjaju izgled tijekom godina. Jedna od glavnih prednosti aluminijske stolarije je otpornost na sve atmosferske uvjete te generalno pokazuje veću izdržljivost. Vijek trajanja ALU prozora duži je od vijeka trajanja PVC stolarije.
Uz dugotrajnost i pouzdanost, također imaju prednost pred PVC prozorima kada je riječ o estetici. Naime, ALU prozori dolaze u gotovo neograničenim kombinacijama boja, što ih čini veoma atraktivnim jer veći izbor boja omogućava ispunjenje različitih želja.
ALU prozori lakši su od PVC stolarije stoga se nerijetko koriste za veće otvore. Svojom čvrstoćom osiguravaju statičku stabilnost ugrađenih elemenata te se lako održavaju kao i PVC prozori. Razlika između PVC i ALU prozora je također u njihovoj prihvatljivosti s ekološkog gledišta jer je kod aluminijske stolarije riječ o materijalu koji se može u potpunosti reciklirati te ne utječe negativno na okolinu.

Što odabrati?

Dakle, kada je riječ o odabiru stolarije, postavite si nekoliko pitanje: od kolike Vam je važnosti cijena i toplinska izolacija, kakva je veličina otvora (prozora ili vrata) te koliko su Vam važne estetska i ekološka komponenta. Ovo su pitanja koja će Vam pomoći kako biste donijeli pravu odluku. Ukoliko ste još uvijek u nedoumici koji tip stolarije Vam je potreban, slobodno nas kontaktirajte kako bismo Vam pomogli donijeti ovu važnu odluku!