Savjeti za čišćenje i održavanje kliznih stijena

Klizne stijene odlično su rješenje u brojnim situacijama, osobito kada želite iskoristiti svaki dio svog stambenog ili poslovnog prostora. Bilo da Vam služe kao izlaz na terasu, za zatvaranje balkona, u situacijama kad želite više danjeg svijetla, kod otvaranja uskih prostora, klizne stijene odlično će se uklopiti. No, nakon što ste jednom odabrali i montirali kliznu stijenu, priča ovdje ne staje.

I PVC i ALU klizne stijene zahtijevaju minimalno ulaganje u njihovo održavanje, međutim to ne znači da uopće ne bi trebali voditi brigu o njima. Redovito održavanje potrebno je kako biste osigurali dugovječnost svojim kliznim stijenama i kako one ne bi izgubile svoju funkcionalnost jer Vas u protivnom čeka poveći financijski izdatak za rješavanje tog problema.
U redovito održavanje kliznih stijena spada nekoliko bitnih stvari koje zaista nije teško napraviti iako niste stručna osoba.

Podmazivanje

Važno je barem jednom godišnje podmazati sve pokretne dijelove klizne stijene i okova. To možete učiniti strojnim uljem, no pripazite da ne koristiti ono koje sadrži smole, odnosno kiseline. Ukoliko se Vaša klizna stijena otežano otvara, to Vam je siguran znak da je stijenu potrebno podmazati, ali i očistiti od moguće prašine i prljavštine. Tako redovito čišćenje brtvi spada u održavanje. Također, preporuča se da dva puta godišnje podmažete brtve. Najbolje je to učiniti prije i nakon zime, dakle i u ovo vrijeme. Ukoliko eventualno naiđete na oštećene brtve, svakako ih zamijenite.

Čišćenje

Čišćenje kliznih stijena također spada u njihovo održavanje. Već smo spomenuli potrebno čišćenje brtvi, što možete učiniti mlakom vodom i mekom krpom. Napominjemo da nikako ne smijete koristiti žice ili neke druge oštre i tvrde predmete za čišćenje jer biste na taj način mogli oštetiti brtve.
Čišćenje profila također je neizostavni dio koji spada u održavanje Vaših kliznih stijena. Ovdje vrijedi isto pravilo. Nemojte koristiti oštre predmete već su dovoljni mlaka voda i meka krpa. Ukoliko ipak trebate sredstvo za pranje, koristite blaga sredstva. Nikako nemojte koristiti abrazivna sredstva, poput vima i cifa.

Problem vlage

Kada govorimo o održavanju PVC i ALU kliznih stijena, u svakom slučaju moramo spomenuti problem vlage u prostorijama s kojim se susreće velik broj obitelji. Javlja Vam se kondenzacija na prozorima tijekom zime? Vlažnost zraka u Vašem domu je previsoka? Ukoliko su Vaši odgovori na pitanja: DA, poslušajte nekoliko savjeta kako biste riješili ovaj problem prije nego postane još veći. Ovaj problem počnite rješavati tako da smanjite vlažnost koju proizvode svakodnevne aktivnosti. Dakle:

  • Ukoliko zimi sušite rublje unutra, svakako otvorite prozor u toj prostoriji
  • prilikom kuhanja uvijek koristite napu ili kuhinjski ventilator
  • prilikom tuširanja i kupanja, koristite kupaonski ventilator ili poslije prozračite kupaonicu
  • ogrijev nemojte sušiti u kući pa ni u podrumu.
  • redovito provjetravajte Vaš dom (barem jednom dnevno).

Ukoliko ćete se pridržavati svih ovih uputa, postojanost i dugotrajnost Vaše klizne stijene neće biti upitna.