Vrata i sigurnost

Jeste li znali da se mnoga ulazna vrata mogu provaliti za manje od pola minute? Kad čujete ovakvu informaciju, stara drvena vrata bez adekvatne brave ne ulijevaju više neku sigurnost. Kako bezbrižno otići na posao ili odmor znajući da će s vašim domom biti sve u redu? Najjednostavnije su rješenje protuprovalna vrata.

Osim što pružaju osjećaj mira i sigurnosti, sigurnosna ili protuprovalna vrata odlična su zvučna i toplinska izolacija. Zaboravite stoga na buku sa stubišta, zvuk lifta i svađu susjeda i uživajte u svojoj privatnosti.
Iako je zaštita njihov prioritet, sigurnosna vrata nove generacije nisu samo funkcionalna već se svojim izgledom savršeno uklapaju u svaki interijer i eksterijer. A kako se na tržištu nude vrata raznih boja, dezena i dimenzija – od jednokrilnih i dvokrilnih do protupožarnih ili pak vrata sa staklenim ispunama – na vama je da odaberete!

Sigurnosna vrata – prva prepreka provalnicima

Upravo bi iz tog razloga trebalo kupiti što kvalitetnija i izdržljivija vrata. S obzirom na to da je njihova najveća prednost zaštita od provalnika, sigurnosna vrata vrlo je teško obiti, stoga će upornim provalnicima biti potrebna sofisticirana oprema. Budući da bušenje vrata posebnim bušilicama skreće veliku pozornost, rijetko će se koji provalnik odlučiti na ovaj korak.

Prilikom obijanja vrata provalnici najčešće uništavaju cilindar brave ili pak podižu vrata sve dok panti ne iskoče iz ležišta. Pravilnim odabirom vrata i brave moguće je spriječiti takve neugodne situacije.

Kako klasična vrata učiniti sigurnijima?

Ukoliko niste u mogućnosti svoja stara vrata zamijeniti protuprovalnim vratima, postoji nekoliko kontrolnih točaka klasičnih ulaznih vrata na koje bi svakako trebalo obratiti pozornost. Dakle, da biste povećali razinu sigurnosti klasičnih vrata, pripazite na odabir cilindričnog uloška brave (izbor, dimenziju, ugradnju i sigurnosni štit), kao i na kvalitetu samu brave. No, ugradnjom dodatnih brava, masivnog prihvatnika brave i klinova protiv podizanja vrata sigurnost svog doma podigli biste na još višu razinu.

Cijena proporcionalna kvaliteti

Nitko od nas ne želi uljeze u svom domu i sigurnosna vrata čine se najboljim rješenjem, međutim za njih morate biti spremni izdvojiti određenu svotu novca. Naime, vrata koja je gotovo nemoguće obiti nisu jeftina. Što sve, dakle, utječe na njihovu cijenu?
Cijena protuprovalnih vrata prvenstveno ovisi o materijalu i kompleksnosti izrade, ali i o dizajnu. Debljina lima i krila, kao i vrsta i broj brava utječu na kvalitetu, a samim time i na cijenu vrata.

U trenutku odluke, u trenutku odabira, nemojte misliti samo na cijenu. Mislite na kvalitetu i zaštitu koju plaćate tim novcem. Na kraju krajeva, ta će vrata štititi vaš dom dugi niz godina. A sigurna vremena, vremena kad često nismo ni zaključavali vrata, odavno su prošla.