Zimski vrt – zašto ga je dobro imati?

Bez obzira na to želite li prostor za uzgoj najdražih biljaka ili pak biste jednostavno voljeli imati kutak za opuštanje, zimski vrt ostvarit će vaše želje. Kako potreba za ovom oazom mira iz dana u dan raste, zimski vrtovi proživljavaju novu renesansu. Njihova ostakljena površina stvara ugođaj stalnog boravka u prirodi, pruža obilje svjetlosti i topline, a ujedno štiti od buke, zagađenja i svih vremenskih utjecaja. Ostvarujući prisniji kontakt s prirodom, čovjeku se podižu raspoloženje i kvaliteta života. To su samo neki od razloga zašto zimski vrt postaje neizostavni dio sve većeg broja domova, posebice u gradskim sredinama.

Bilo da je riječ o nadograđenom prostoru uz kuću ili samostalno stojećem objektu, radi što veće iskoristivosti Sunčeve energije najvažnije je osigurati mu južnu ili jugozapadnu stranu stambenog objekta. Zadržavanje topline ovisi o kvaliteti konstrukcije, odnosno o spojevima stakla i okvira, stoga su kod izrade zimskog vrta izolacijska svojstva PVC profila od iznimne važnosti. Zahvaljujući našoj vrhunskoj PVC stolariji, gubitak topline je minimalan, a vrt poput Sunčeva kolektora može zagrijavati i dio kuće smješten neposredno do njega. Važno je napomenuti da se ovakav prostor mora zračiti i po potrebi biti otvoren.

Osim besprijekorne termoizolacije, cjelogodišnji boravak u ovakvom prostoru zahtijeva dodatnu izolaciju od vode. Podno grijanje još je jedan važan element, a ujedno i najpraktičniji izvor topline zimi, pri čemu treba voditi brigu o odabiru podne obloge. Ako je zimski vrt spoj između stambenog objekta i vrta, radi što lakšeg održavanja najbolje je izabrati keramičke pločice ili neki prirodni materijal.

Izvedbeni projekt, geografski položaj, prozorski sustavi i stakla, sjenila, pravilno ventiliranje i ispravna montaža najvažniji su elementi na koje treba obratiti pozornost pri gradnji zimskog vrta. Tvrtka Zadol grupa pomoći će vam u svakom koraku, a naši će stručnjaci brojne detalje (oblik, dimenzije, boja…) prilagoditi individualnim željama mušterija.

Iako je zimski vrt, kao što i ime govori, nekada služio prvenstveno za uzgoj bilja, danas je njegova uloga znatno proširena. Od zelenog staklenika postao je mjesto za odmor i opuštanje, igraonica, čitaonica, blagovaonica, pa čak i prostor za hobi i rekreaciju. Sjedinjavajući nas s prirodom, ovaj ukras kuće i raj u kući obogaćuje našu svakodnevicu.

Ako ste oduvijek željeli zimski vrt, javite nam se još danas.